Saturday, 25 March 2017

CERPEN: PERLU KE USRAH?“Jom usrah!”, itulah ungkapan yang pada aku 'common'. Ada orang yang beranggapan bahawa usrah itu ‘kolot’. Usrah itu hanya untuk orang-orang yang baik-baik sahaja. Dari sini ingin aku ceritakan pengalaman aku sendiri mengikuti usrah. Jom, ikuti kisah aku.

Hampir sebulan sahaja lagi untuk aku mendaftarkan diri sebagai seorang mahasiswa universiti, yang pada aku sebuah ianya sebuah universiti yang unggul di Malaysia.

Apa lah yang akan aku belajar nanti? Apa agaknya nak kerja nanti? Apa pandangan orang terhadap kos yang aku ambil nanti?

Ya, soalan-soalan ini lah yang bermain-main di minda dan fikiran aku sebelum mendaftarkan diri di universiti. Apabila munculnya persoalan seperti ini, tiba-tiba aku menerima permintaan untuk menjadi rakan di laman sosial, Facebook.

Aku sebenarnya agak 'strict' dalam berkawan di laman sosial ini, inikan pula orang yang tidak aku kenali. Aku selidik dahulu latar belakang orang itu di 'facebook' kemudian menyedari bahawa dia sama kos pengajian denganku, aku terus 'pm' orang yang tidak dikenali itu, jadi aku gelarkan dia di sini sebagai si A.

"Assalamualaikum. Hai, ini ‘student’  tahun 2 kos A ya?"

Begitulah soalan pertama aku kepada Si A. Kemudian, Si A pun membalas.

"Waalaikumsalam. Hai. Ha'ah. Awak ni junior saya eh? Salam perkenalan."

"Ya, saya. Salam kenal. So nak panggil apa ya?"

"Boleh je. Panggil si A.."

Aku segera menerima permintaannya sebagai rakan di 'facebook'. Kemudian kami berbual berkaitan kos pengajian aku ini dan juga perkara yang bermain-main di minda dan pemikiran aku ini berkaitan 'universiti' berkenaan.

Sehingga kemudiannya, aku menjemput Si A untuk menyukai satu halaman di 'facebook' yang aku ciptakan sendiri.

Ya, dulunya di sekolah aku memang meminati subjek pendidikan Islam. Aku suka dan berminat menyelusuri subjek berkaitan agama. Disebabkan itu, timbul inisiatif untuk aku buka satu halaman berbentuk islamik yang mana tujuan utama aku buka halaman itu adalah bukan untuk wang atau publisiti semata-mata tetapi untuk menyampaikan kepada orang lain.

Disambungkan lagi cerita, setelah menjemput Si A menyukai halaman itu. Dia terus bertanyakan kepadaku.

"Nak tanya, kat Pra-U dulu ada join Usrah tak?"

"Usrah? Takde usrah pulak masa Pra-U dulu."

"Ooo ye ke.. Nanti masuk uni nak join Usrah tak?"

"Usrah tu camne eh?"

Ya, itulah persoalan aku pada awalnya bila ditanyakan tentang usrah. Kemudian si A menerangkan selanjutnya tentang usrah dan apa yang dibincang dalam usrah.

"Usrah tu maksudnya keluarga. Dalam usrah kita ada murabbi untuk lelaki dan murabbiah untuk perempuan. Mereka ini lah ketua untuk usrah tu. Tapi kita tak gabung pun usrah lelaki dengan perempuan. Dalam usrah banyak benda kita bincangkn bab-bab agama, kongsi cerita, dan tadarus quran. Usrah ni juga membentuk diri kita jadi lebih baik. In shaa Allah."

"Macam mana nak join usrah?"

"Akak join usrah dengan 'persatuan' ni. Awak nak join pun boleh."

"Ok boleh. In shaa Allah."

"Tapi yang penting, niat kita nak join usrah kerana Allah."

Begitulah perbualan aku dengan Si A berkaitan usrah.

Setelah masuk di 'universiti' itu, aku bertemu dan berjumpa dengan Si A dan kemudian aku terus mendaftar sebagai ahli untuk 'persatuan' tersebut.

Tidak lama kemudian, aku mengikuti 'usrah' yang diperkenalkan itu.

Usrah pertamaku, dibuat pada petang hari. Aku akui, aku masih jahil dan tidak tahu, was-was dan ragu-ragu. Betul ke usrah ni? Patutkah aku teruskan? Meskipun, telah diperjelaskan oleh Si A tentang usrah tetapi aku masih meraguinya.
Hari itu, aku menemui orang yang aku gelar, Si B. Aku bersalaman dengan Si B lalu kawan kepada Si B muncul dan aku bersalaman dengan Si C.

Kemudian, usrah kami bermula. Kami membacakan Al-Quran kemudian menafsirkan ayat demi ayat. Habis sahaja tilawah, topik perbincangan pada masa itu adalah berkaitan ‘niat yang ikhlas’. Si B memberikan hujah-hujah beliau berkaitan kepentingan niat merujuk dan berpandu kepada dalil-dalil Al-Quran dan hadis-hadis Nabi s.a.w. Habis sahaja pembentangan dari beliau, dibuka pula peluang untuk bertanyakan soalan dan pendapat kemudian usrah tamat.

Habis sahaja usrah, aku terus bertanyakan perasaan was-was aku tentang usrah. Memang aku akui, awalnya aku takut untuk mengikuti sebarang jemaah kerana kekhuatiran mendapat ilmu yang menyimpang. Setiap keraguan aku diperjelaskan oleh Si B dan Si C.

"Usrah ni sebenarnya apa? Perlu ke usrah?"

Itulah persoalan-persoalan yang aku tanyakan. Lalu, Si B dan Si C menjawab satu persatu.

"Usrah itu diambil dari kata keluarga. Ya, usrah itu keluarga. Dalam keluarga, kita banyak bincangkan permasalahan dan solusinya. Dalam keluarga juga, kita kuatkan ukhuwah antara kita. Kerana itu, kita memerlukan 'usrah' sebagai kekuatan bukan hanya untuk diri kita malah menjadi kekuatan untuk orang lain juga. Usrah itu macam jantung. Macam mana jantung kita berdegup, macam itu jugalah usrah."

 Akhirnya, aku rasa aku sudah tahu, jelas, faham, dan yakin dengan apa yang dibawa oleh 'persatuan' ini.

Sejak dari itu, aku mula memberi komitmen dalam usrah setiap minggu. Walaupun, kengkadang itu usrah itu bertempat di lokasi yang jauh dari tempatku tetapi aku masih berjihad untuk ke sana.

Aku tidak tahu kenapa muncul perasaan tekad seperti itu, tapi aku tahu usrah itu satu kepentingan. Perasaan itu hanya Tuhan sahaja yang tahu.

Ya, usrah itu jantung kepada tarbiah. Tarbiah itu proses pembentukan diri untuk menjadi lebih baik dan mencapai individu muslim. Bukan hanya solat, puasa ramadhan tetapi isilah rohani dengan usrah. Bagaimana kita tarbiah diri kita? Ikutlah usrah, maka kau akan faham dan yakin.

Usrah bukan hanya perbincangan biasa. Usrah bukan hanya perjumpaan biasa. Tetapi usrah itu tunjang kekuatan untuk muslim sendiri memahami dan meyakini lafaz dan ikrar seorang muslim itu sendiri untuk mencapai matlamat 'Ustazatul Alam'.

Sehingga ke hari ini, telah hampir 3 tahun aku berada di jalan tarbiah ini. Usrah menjadi tunjang utama aku. Jika tiada alasan, aku tak akan menidakkan untuk tidak hadir ke usrah. Malah, aku juga semakin yakin dan jelas kepentingan tarbiah itu sendiri.

Pada aku jika usia 3 tahun itu masih mentah. Belum cukup matang, banyak lagi kejahilan aku. Walhal, kanak-kanak yang berumur 3 tahun baru sahaja boleh berkata-kata memanggil gelaran ibu dan ayah mereka. Mereka masih belum mengenal huruf A B C lagi. Masih banyak lagi ilmu yang belum diteroka.

Akhir kata dari aku yang masih jahil ini, bagi mereka yang masih belum ada tarbiah. Carilah, ketahuilah, dalamilah dan fahamilah 'ia' kerana 'tarbiah adalah jantung kepada dakwah'.


Ya, ramai yang beranggapan bahawa dakwah itu hanya untuk orang yang alim-alim sahaja. Tahukah anda, dakwah itu satu fardhu kifayah? Bacalah Al-Quran dan rujuklah surah ke 3, ayat 104. Tahukah anda dakwah itu satu fardhu ain? Bacalah Al-Quran dan rujuklah surah ke 22, ayat 39-41.

Jika hati kau masih rasa was-was kepada sesuatu, mohon doalah kepada Allah supaya Allah buang keraguan itu dan jangan sampai keraguanmu itu disuntik oleh jarumnya syaitan. Kerana, saat hatimu disuntik was-was dan keraguannya syaitan, saat itu juga kamu sebenarnya telah kalah dengannya. Nauzubillahi min zalik.

Pegang teguhlah pada satu kata-kata ini.

Kalau kau masih ada masa lapang untuk diri kau, makan 2 jam, tidur 8 jam, mandi setengah jam, tidakkah ada masa untuk kau tarbiah diri kau? Sibuk sangatkah engkau? Kasihanilah hati engkau yang bukan menghendakkan tetapi menagih pengisian rohani...

Muhasabahlah wahai hamba Allah.. Muhasabahlah wahai khalifah Allah..


-Hamba Pendosa-
Top of Form
Bottom of Form


0 comments:

Post a Comment

poster promo ikhwah
picture hosting