Monday 9 December 2013

KHASIAT ISTIMEWA MADU LEBAH


MADU PILIHANKU

Antara makanan sunah yang terbaik adalah madu yang dijadikan Allah untuk manusia. Madu disebut di dalam Al-quran sebagai penawar bagi manusia yang dihasilkan lebah yang diberi ilham oleh Allah.
Dan Tuhanmu mewahyukan kepada lebah, 

“Buatlah sarang-sarang di bukit-bukit, di pohon-pohon kayu, dan di tempat-tempat yang dibikin manusia,” kemudian makanlah dari tiap-tiap (macam) buah-buahan dan tempuhlah jalan Tuhanmu yang telah dimudahkan (bagimu). Dari perut lebah itu keluar minuman (madu) yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat obat yang menyembuhkan bagi manusia. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda (kebesaran Tuhan) bagi orang-orang yang memikirkan. (QS An Nahl [16]: 68-69)

Lebah bekerja berdasarkan wahyu dengan mengumpulkan nektar bunga. Kemudian ia diolah di dalam perut lebah sehingga keluar dari mulutnya berupa madu yang mana kaya dengan sari pati tumbuh-tumbuhan yang dapat menyembuhkan segala penyakit dengan izin Allah.

Sistem lebah  SMART

Pembuatan sarang lebah tidak dimulai dari tengah bahagian tetapi dilakukan dari dua atau tiga tempat yang berlainan dan dikerjakan secara serentak. Walaupun dimulakan dari tempat yang berbeza-beza, lebah yang sangat banyak ini membuat heksagonal secara simentri antara satu sama lain lalu dijadikan satu dan bertemu di tengah-tengah. Jika kita perhatikan tidak terdapat tanda-tanda penggabungan antara heksagonal ini.
Keajaiban heksagonal yang dihasilkan oleh lebah ini mempunyai struktur saiz yang sama walaupun dilakukan oleh lebah-lebah yang berbeza. Penggunaan heksagonal dalam sarang lebah adalah bentuk geometri yang paling tepat bagi penggunaan maksimum suatu ruang dalam penyimpanan manu dengan kapasiti terbesar.


  • Madu mudah diserap oleh tubuh badan manusia berbanding gula kerana diproses terus menjadi glikogen yang digunakan sebagai tenaga.
  • Madu baik untuk anak-anak kerana berfungsi sebagai disinfection, memperbaiki susunan darah, meningkatkan kadar hemoglobin dan menambah nafsu makan.
  • Nilai kalori 1 kg madu sama dengan 50 butir telur atau 5,575 l susu, atau 1,680 kg daging.
  • Madu kaya dengan antioksidan yang mampu memperbaiki keindahan kulit, melembutkan dan awet muda.

Banyak lagi khasiat madu di mana jika kita amalkan pemakanan madu setiap pagi dan malam mampu memberikan tubuh badan yang segar. Kadar penyerapan madu yang optimum di dalam darah dengan mencampurkan 3 sudu makan madu dengan segelas air suam.

Diriwayatkan dari Ibnu Abbas radhiyallahu ‘anhu yang berkata : Rasulullah bersabda :
“ Kesembuhan itu terdapat dalam tiga hal: minum madu, berbekam (hijamah), dan kay (pemanasan) dengan api. Dan aku melarang ummatku berubat dengan kay “. (HR. Al Bukhari).

Madu mempunyai keseluruhan zat penting yang amat diperlukan oleh tubuh manusia. Kajian mendapati 100 gm madu mengandungi:

  • 79.5 gm karbohidrat
  • 0.2 mg asid pantosinik
  • 0.2 mg potassium
  • 294 kilo kalori
  • 0.16 mg fosfor
  • 50 mg asid sitrik
  • 20 gm air
  • 0.9 mg besi 
  • 0.3 gm protein
  • 4 mg vitamin C
  • 4 mg kalsium
  • 0.04 mg vitamin B2
  • 0.2 mg zink
  • 0.2 mg asid niasin






                                                                
Sebagai seorang pemuda-pemudi, kita wajib untuk menjaga pemakanan kita dan elakkan dari makanan yang haram dan syubhah. Pemakanan yang sihat, suci lagi halal sangat dituntut dan Islam sangat menitik beratkan soal pemakanan.

Jadi kita mesti meletakkan kesyukuran yang tinggi kepada Allah dengan keajaiban dan Kehebatan-Nya dengan ciptaan-ciptaanNya. Berterima kasihlah kepada lebah-lebah kerana setia melaksanakan tanggungjawab dan amanah yang telah diberi oleh Allah.


Jadilah manusia yang selalu memberi manfaat kepada orang lain. J




Nurul Izzati Samudin
Biro Aktivisme
PEMBINA UKM


0 comments:

Post a Comment

poster promo ikhwah
picture hosting